Cine suntem?

Asociatia Copil Unicat este un ONG dedicat copiilor cu deficiențe neuro-motorii, înființată în anul 2017, din dorința de a arăta, că în spatele unui diagnostic de paralizie cerebrală infantilă (PCI) se află un copil minunat, inteligent și Unicat. 

Sunt copii care au deficiențe neuro-motorii, copii cu intelect normal, pentru care este foarte greu să vadă cum sunt tratați de cei din jur, datorită felului în care ei se pot misca.

În încercarea noastră de a găsi soluții pentru o evoluție cât mai bună a copilului cu dizabilitate neuromotorie, am descoperit că există șanse foarte mari de recuperare pentru acești copii, cu multă muncă și multă perseverență, dar mai ales cu tratamentele și dispozitivele medicale potrivite (orteze, încălțăminte ortopedică, uneori intervenții chirurgicale.). 

În primul  an de activitate am avut 3 beneficiari, în prezent 34 de copii beneficiază de sprijinul asociației. Cincisprezece dintre copiii beneficiari ai asociației au mers în ultimii ani în Germania pentru realizarea de orteze, și vor avea nevoie să meargă în fiecare an pentru refacerea/ajustarea acestora, pe toata perioada copilariei, până se vor opri din creștere. Șapte dintre acești copii au avut deja intervenții chirurgicale în Germania, pentru o parte dintre ei urmând și alte intervenții ( de exemplu, pentru scoaterea unor plăcuțe metalice din șold, plăcuțe introduse în intrevențiile anterioare)

Cu cât un copil beneficiază de acest fel de sprijin de la o vârstă mai fragedă, cu atât mai mult cresc șansele lui de recuperare, poate chiar și fără intervenții chirurgicale. Dar și aceste intervenții, când sunt realizate corespunzător, ajută enorm în recuperare. Din păcate, partea financiară, costurile pentru dispozitivele medicale, reprezintă un obsatcol, pentru părinti copiilor cu dizabilitati neuromotorii. 

Proiectele asociației au ca scop, în primul rând, să le ofere copiilor sedințele de kinetoterapie, fară de care nu ar avea o evoluție pozitivă, indiferent de ortezele purtate sau intervențiile chirurgicale suferite.

Paralizia Cerebrală Infantilă nu se vindecă, DAR 1 din 2 copii cu paralizie cerebrală poate avea capacitate intelectuală normală, poate deveni un adult independent și se poate bucura de viitor, dar pentru asta are nevoie de foarte multă terapie, uneori de ani de purtat orteze, sau de intervenții chirurgicale.

De când se nasc,  sau de când le este pus diagnosticul, acești copii și familiile lor, muncesc în fiecare zi pentru a se recupera și pentru a ajunge să fie parte dintr-o lume, care-i împinge constant spre margine.

Multumim partenerilor nostri, care sunt alaturi de noi, sau ne-au fost alaturi pana in acest moment. Au fost, si sunt, firme mai mici sau mai mari, dar fiecare cu dorinta de a sprijini copiii cu deficiente neuromotorii.

Va multumim!

Ana-Maria Dinu

Presedinte Asociatia Copil Unicat